Kütahya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Yeme - İçme

YÖRE MUTFAĞI

Yöre yemeklerinde hamur işleri, ve süt ürünleri ağırlıklıdır. Haşhaşlı ekmek, Gökçümen hamursuzu, parmak pide, gözleme, tereyağlı şibit, su böreği, mantı çeşitleri, cimcik, hamur işlerinin en sevilenleridir. Küp eti, güveç, yahni, kavurma ve köfteler, labada, lahana, yaprak sarmaları, domates, biber, patates, patlıcan dolmaları yurdun diğer köşelerindeki gibi etli yemekleri oluşturur. Kütahya’ da çorbaların özel bir yeri vardır. Kızılcık tarhanası, miyane çorbası, oğmaç, teke ve sıkıcık çorbaları ile tutmaç çorbası hem kışın hem de oruç ayı ramazanda sofralara ilk gelen yiyeceklerdendir. Özel bir içle doldurulan kabak tatlısı, yufkalı tatlılar, güllaç, ev baklavası, helvalar çok sevilen tatlılardır.
               
Tavşanlı İlçesi leblebisi ile ünlüdür. Tavşanlı’da üretilen leblebinin sadesi yanında tuzlu, biberli, vanilyalı, şekerli, kakaolu, tarçınlı gibi pek çok çeşidi vardır. Türkiye’nin her yerine gönderilmektedir. Simav’ın tahinli pidesini ve cevizli çöreğini yemeye doyum olmaz. Gediz’in ve Emet’in göveci ve bilinen özgün et yemekleri yanında Şaphane İlçesinin  fırın kebabı ile Gediz İlçesinin ev tarhanası meşhurdur.