COĞRAFİ DURUM VE DOĞAL YAPI
Kütahya'nın Güney batısında yer alan İlçenin yüz ölçümü 251 km2 dir. 2120 m. Yüksekliğindeki adını aldığı Şaphane dağının batı eteklerine kurulmuştur. Engebeli bir araziye sahiptir. Akdeniz iklimiyle, karasal iklim arasında geçiş özelliği gösteren bir iklime sahiptir.
TARİHÇE
Simav yakınlarında olması nedeniyle antik dönemde Synaus şehir devleti egemenliği altında bulunduğu tahmin edilmektedir. Dolayısıyla Roma ve Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olduğu, kalıntılardan bilinmektedir.13.-14.yy da Germiyanoğulları beyliği egemenliği altındaydı.1429 yılında Osmanlıya geçmiştir.
Şaphane bugünkü şap sitesi yerinde Kayran mevkiinde Boncuktaş adı ile kurulmuştur. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Şap deve kervanları ile Balkan devletlerine ve Fransa'ya gönderilerek yerine şeker ve ipekli kumaş getiriliyordu.Bu dönemde İstanbul'a bağlı Şaphane-i Amire Müdürlüğünce işletiliyordu.
EKONOMİK VE SOSYAL YAPI
İlçe ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İlçe merkezinde bulunan Dostel A.Ş adındaki şap fabrikasının da ilçe ekonomisine büyük katkısı bulunmaktadır.
İlçeye bağlı belde ve köylerde besicilik ve özellikle süt hayvancılığı önemli ölçüde yapılmaktadır. İlçe merkezi belde ve köylerde özellikle vişne kiraz ve elma büyük miktarda üretilmektedir.
KÜLTÜR TURİZM SPOR
İlçe merkezinde Kültür Bakanlığına bağlı 1 Halk Kütüphanesi ile Meslek Yüksek Okulu ve Çok Programlı Cumhuriyet Lisesi bünyesinde 1'er adet kütüphane bulunmaktadır.
İlçe merkezinde yapım tarihi tam olarak bilinmeyen tarihi Kocaseyfullah Camisi bulunmaktadır.
İlçe merkezinde 1 adet futbol sahası ile voleybol ve basketbol sahaları mevcuttur.
Şaphane Kaymakamlığı
Şaphane Belediyesi